Image 01 Image 02 Image 04 Image 05 Image 05 Image 06 Image 07 Image 08 Image 09 Image 10 Image 10 Image 10 Image 10
 • O NAMA

  Moravica

  Mlekara Moravica d.o.o. se nalazi u Arilju, u industrijskoj zoni, ulica Stevana Čolovića 51.

  Proizvodi zdravo pasterizovano mleko, jogurt, kiselo mleko, slatku i kiselu pavlaku, sir, kačkavalj, krem sir, maslac i papriku u pavlaci. Sirovo mleko otkupljujemo od svojih kooperanata – proizvođača iz Zlatiborskog okruga što nam omogućava da naši proizvodi budu vrhunskog kvaliteta. Koristeći najsavremenije svetske metode i tehnologije za preradu mleka, radom stručnog tima zaposlenih u čijem sastavu se nalaze čak četiri tehnologa, dnevno prerađujemo 20.000 litara mleka. Sve to u postojećem savremenom objektu čija je izgradnja započeta 2002. god. i završena 2005. godine u kome se nalaze proizvodne hale, hala za pakovanje gotovih proizvoda, magacin – komora za smeštaj gotovih proizvoda, magacin sirovina. Takođe se nalazi i poslovno-administrativni prostor sa savremeno uređenim kancelarijama.

  Firma ima 40 stalno zaposlenih radnika i angažuje 10 prevozničkih firmi, a dnevno se prerađuje oko 20.000 litara mleka čiji kvalitet je potvrđen geografskim poreklom Zlatiborskog okruga i brojnim priznanjima i zlatnim medaljama sa sajamskih manifestacija kako u zemlji tako i u inostranstvu. Vrhunska svetska tehnologija kao i tim stručnjaka pod vođstvom iskusnih tehnologa, omogućuju da prerađujemo kvalitetno mleko u mlečne proizvode prepoznatljive na tržištu po posebnom ukusu i ambalaži koja čuva kvalitet.

  Uz stalno usavršavanje proizvodnih pogona i tehnologije proizvodnje, praćenje najsavremenijih dostignuća u industriji mleka u svetu kao i zahteve i ukus potrošača Mlekara Moravica d.o.o. vrši stalno obogaćivanje palete svojih proizvoda koji na svim sajamskim priredbama osvajaju brojna priznanja. Posebno moramo istaći dobijanje svetskog priznanja za kvalitet i tehnologiju Zlatnog trofeja – The Arch of Europe („Kapija Evrope“) iz Frankfurta kao i medalje Apsolutni šampion kvaliteta novosadskog sajma za proizvod kisela pavlaka sa 20% mlečne masti u ambalaži od 0,2 l koja je dobila maksimalnih 100 poena u veoma teškoj konkurenciji iz Srbije i više zemalja iz okruženja.

  Jedan od najboljih dokaza kvaliteta naših proizvoda je činjenica da su naši korisnici i Zdravstvene ustanove, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole sa domovima učenika, Vojska Republike Srbije, studentski domovi, centri za socijalni rad. Na to smo i najponosniji, što smo u prilici da našim najmlađima obezbedimo kvalitetne, zdravstveno ispravne i bezbedne proizvode. Kao što i kaže jedan od naših slogana – Zdrava mladost najveća je radost!

  Pored njih naši kupci su i brojne trgovinske radnje, pekare, hoteli, ugostiteljski objekti i veliki trgovinski lanci – Delhaize Serbia sa svojim objektima Maxi i Tempo, zatim Mercator, Aman, Dis, Metalac Proleter.

  Moravica

  ISTORIJAT

  Decembra 1992. godine Mlekara Moravica d.o.o. je počela sa radom kao Zanatska radnja za preradu mleka „Moravica“, sve na ideju Novaka Vraneševića koji je osmislio način poslovanja mlekare i svoje ideje preneo na sina Nenada koji je nastavio da radi na unapređenju i razvoju porodične firme. U početku se prerađivalo svega 200 litara mleka dnevno, sa proizvodnjom smeštenom u porodičnoj kući.

  2002. godine je završena izgradnja novog poslovnog i proizvodnog prostora u Arilju, gde se mlekara i danas nalazi. Uvođenjem savremenih tehnologija i konstantnim ulaganjem u proizvodnju, pažljivo osluškujući želje kupaca, danas smo dostigli preradu od oko 20.000 litara mleka dnevno.

  2006. godine uveden je sistem bezbednosti hrane HACCP čime je učvršćena težnja ka obezbeđenju kvalitetnih i zdravstveno bezbednih proizvoda.

  U međuvremenu su izgrađena tri nova objekta pored postojećeg, magacin površine 460 m2 za bezbedno skladištenje ambalaže, pomoćnih sirovina. Takođe je izgrađen objekat za pakovanje gotovih proizvoda sa najsavremenijim uređajima za pakovanje mleka i mlečnih proizvoda čime će se bitno olakšati proizvodni i tehnološki proces. Objekat je pušten u rad 2014. godine. Poverenje koje smo stekli kod potrošača od samog početka izvrsnim kvalitetom naših proizvoda brižljivo čuvamo, vodeći računa da je zadovoljstvo kupaca naša prva obaveza i cilj. Radeći tako postali smo dobitnik svetskog priznanja zlatni trofej za kvalitet i tehnologiju – The Arch of Europe („Kapija Evrope“) kao i priznanja Šampion kvaliteta novosadskog sajma, Pehar za kvalitet novosadskog sajma i brojnih drugih zlatnih medalja za kvalitet i drugih nagrada na sajamskim priredbama u zemlji i inostranstvu.

  2017. i 2018. godine „Mlekara Moravica“ doo je izabrana među 10 najboljih preduzetnika u Srbiji u izboru čiji je organizator dnevni list „Blic“ a čiji žiri su činili mnogi ekenomski stručnjaci, člnovi Privredne komore Srbije i Ministarstva finansija.
  2018. godine je uveden sistem upravljanja bezbednošću hrane usaglašen sa zahtevima ISO 22000:2007. Sertifikat je izdat od strane sertifikovane kuće TMS CEE doo. ISO 22000 u sebi integriše ne samo HACCP i ISO 9001 već se bavi predviđanjima i analizom velikog broja spoljnih faktora i opasnosti koji, ne samo što mogu da ugroze bezbednost hrane, već mogu negativno da utiču i na proizvodni proces, finansije preduzeća i zaposlene.

  Krenuli smo sa proizvodnjom kačkavalja i maslaca proširujući tako paletu naših proizvoda.
  2019. godine je pušten u rad savremeni objekat za prečišćavanje otpadnih voda sa najmodernijom tehnologijom. Time smo ispunili jedan od ciljeva našeg poslovanja – zaštita životne sredine i zdravlja stanovištva.
  Takođe smo počeli sa isporukom naših proizvoda na teritoriji Beograda i okoline nailazeći na veoma pozitivne reakcije potrošača.

 • POGLED U BUDUĆNOST

  Moravica

  Kako u prošlosti tako i u budućnosti, dve rečenice najbolje oslikavaju našu misiju i viziju:

  Zdrava, što prirodnija hrana, bez veštačkih boja, aroma i aditiva.
  Održavanje kvaliteta i zdravstvene bezbednosti proizvoda.

  To je bio naš cilj od početka od koga ni kasnije, ni u teškim vremenima, ni danas nismo odustali. Naši proizvodi su prirodni i zdravi, bez štetnih dodataka kojih je prehrambena industrija puna. Slogan koji koristimo „Zaštićeno prirodom“ zaista je opravdan jer su naši proizvodi od najkvalitetnijeg mleka sa područja Zlatiborskog okruga.

  Stvaranjem tima kvalitetnih stručnjaka motivisanih za rad, razvijanjem partnerskih odnosa sa kooperantima i isporučiocima, primenom novih tehnoloških dostignuća u svetskoj industriji mleka, brigom o stanju životne sredine i sprečavanjem njenog zagađivanja i konstantnim preispitivanjem potreba i zadovoljstva korisnika, uvek težimo povećavanju efikasnosti poslovnog sistema sa smanjenjem troškova poslovanja.

  Težićemo da lokalne proizvođače sirovog mleka motivišemo za povećanje stočnog fonda a samim tim i veću proizvodnju kroz razne podsticaje, davanje kredita za kupovinu rashladnih uređaja, sredstava za održavanje higijene, izgradnju objekata. Samo na taj način, vraćajući ljudima poverenje u isplativost stočarstva možemo obezbediti sirovinu za budućnost. Oduvek se rukovodimo idejom da se pošten rad isplati, vodeći računa o radnicima, dobavljačima i proizvođačima.

  Moravica

 • TEHNOLOGIJA

  Moravica

  “Mlekara Moravica” d.o.o. zapošljava 4 tehnologa od kojih su dva diplomirani inženjeri prehrambene tehnologije. Neki će možda reći da je to mnogo. Međutim, mi smo mišljenja da stručnog, iskusnog i za rad spremnog kadra nikad nije mnogo. To su ljudi koji su spremni da se stalno stručno usavršavaju, prateći nova tehnološka dostignuća u svetskoj industriji mleka. Samo tako se može doći do kontinuiranog kvaliteta i zadovoljstva potrošača što nam je uvek bilo na prvom mestu.

  Celokupan tehnološki proces se odvija u strogo kontrolisanim uslovima, prema standardima kvaliteta i bezbednosti hrane. Brinući pri tome o bezbednosti i zdravlju na radu, zadovoljstvu radnika, zaštiti živorne sredine. Naročita pažnja se posvećuje zdravstvenoj ispravnosti namirnica kako u spostvenoj labaratoriji tako i redovnim kontrolama u Specijalističkim institutima.

  Moravica

 • SERTIFIKATI

  Moravica

  ISO 22000

  Sertifikat da je „Mlekara Moravica“ d.o.o. uvela i primenjuje sistem upravljanja bezbednošću hrane usaglašen sa zahtevima ISO 22000:2007. Sertifikat je izdat od strane sertifikovane kuće TMS CEE doo. Proces sertifikacije je bio mnogo složeniji u odnosu na sertifikaciju HACCP sistema, s tim da sticanje sertifikata ISO 22000 daje veliki ugled preduzeću i priznat je na internacionalnom nivou.
  ISO 22000 u sebi integriše ne samo HACCP i ISO 9001 već se bavi predviđanjima i analizom velikog broja spoljnih faktora i opasnosti koji, ne samo što mogu da ugroze bezbednost hrane, već mogu negativno da utiču i na proizvodni proces, finansije preduzeća i zaposlene.

  Moravica

  Sertifikat Zlatne bonitetne izvrsnosti

  Sertifikat zlatne bonitetne izvrsnosti od strane „CompanyWall“ doo kojim se potvrđuje da „Mlekara Moravica“ doo već tri godine u kontinuitetu ostvaruje odličan bonitet, čime dokazuje finansijsku stabilnost i stiče poverenje poslovnih partnera.

  Moravica

  Sertifikat bonitetne izvrsnosti AA+

  Sertifikat kojim se potvrđuje da je „Mlekara Moravica“ doo u grupi preduzeća sa najboljom bonitentnom ocenom AA+ u Srbiji, te da ispunjava sve kriterijume za 2018. godinu i spada u sam vrh bonitentne izvrsnosti. Izdat od preduzeća „CompanyWall“ doo ovaj sertifikat predstavlja validno uverenje ove bonitente kuće koje se dodeljuje firmama koje zadovoljavaju stroge ekonomske i finansijske kriterijume.

  Moravica

  Excellent SME Serbia

  Moravica d.o.o. je uspešno prošla evaluaciju kreditne kuće Coface. Na osnovu toga nam je izdat web sertifikat Excellent SME Serbia. Privredna komora Srbije ovim sertifikatom potvrđuje, da je kompanija, ispunila uslove za izdavanje ovog sertifikata. Osnova za izdavanje ovog sertifikata je bonitetna ocena i redovni nadgledanje od strane bonitetne kuće Coface.

  Moravica

 • NAGRADE

  Moravica

  The Arch of Europe ( „Kapija Evrope“ )
  Svetsko priznanje zlatni trofej za kvalitet i tehnologiju. Dobijena 2009. godine.

  Šampion kvaliteta Novosadskog sajma za 2007. godinu.
  za proizvod Kisela pavlaka sa minimum 20% mlečne masti [ čaša 0,2 l ]

  Zlatna medalja Novosadskog sajma za 2007. godinu.
  za proizvod Jogurt 0,9% mlečne masti [ flaša 1 litar ]

  Zlatna medalja Novosadskog sajma za 2007. godinu.
  za proizvod Pasterizovano mleko 3,2% mlečne masti [ polietilenska folija 1 litar ]

  10 najboljih preduzetnika Srbije za 2017. godinu.
  po izboru dnevnog lista „Blic“ a čiji žiri su činili člnovi Privredne komore Srbije i Ministarstva finansija.

 • POSAO

  Moravica

  Pozivamo sve zainteresovane proizvođače mleka iz Zlatiborskog i Moravičkog kraja, zainteresovane za isporuku mleka preduzeću „Mlekara Moravica“ doo da dođu na razgovor o mogućoj saradnji. Biće nam zadovoljstvo da Vas primimo i porazgovaramo o saradnji na obostranu korist.

  Moravica

 • ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

  Dovoljno je reći da smo među prvim mlekarama započeli i završili izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kako bismo zaštitili našu prirodu i naše reke. Shvatili smo to kao dug prema prirodi iz koje uzimamo ono najbolje i na ovaj način želeli smo da joj uzvratimo. Tri godine mukotrpnog rada, angažovanja više konsultantskih kuća, uloženog vremena, truda i sredstava se konačno isplatilo. Pokazavši tako da nam kao društveno odgovornom preduzeću nije bitan samo profit i lična korist, već pre svega zdravlje stanovništva i naše životne sredine. Postrojenje je u funkciji već tri godine štiteći prirodu, reke, podzemne vode.

  Pošto je osim vode bitan i vazduh, 2023. godine smo završili ugradnju solarnih panela omogućivši korišćenje čiste, obnovljive energije u proizvodnji. Time smo još jednom potvrdili posvećenost održivosti i zaštiti životne sredine. Korišćenje solarnih panela nam je omogućilo da proizvodimo električnu energiju direktno iz sunčeve svetlosti, čime smo smanjili zavisnost od fosilnih goriva i emisiju štetnih gasova.

  Moravica
  Moravica

 • DRUŠTVENA ODGOVORNOST

  Moravica

  Mnogo je tumačenja šta to čini jedno društveno odgovorno preduzeće. Preduzeća, kako velika tako i mala, imaju značajan uticaj na mnoge aspekte života i rada ljudi. Odgovornost je velika. Pri tome, preduzeća prehrambene industrije imaju posebnu društvenu odgovornost, budući da je njihov zadatak da potrošačima pruže zdravstveno bezbednu hranu, očuvavši pri tome zdravu životnu sredinu ali i da vode računa o društvenoj zajednici u kojoj posluju.

  Smatramo da je jedno preduzeće uspešno ako ispuni tri stvari. Prvo, zadovoljenje zahteva korisnika kroz direktnu komunikaciju sa njima, osluškujući njihove želje i potrebe, uvažavajući sugestije. Drugo, unapređenje produktivnosti poslovanja kroz primenu savremenih tehnoloških rešenja, stvaranjem tima kvalitetnih stručnjaka, ohrabrujući zaposlene da postanu deo jedinstvene tj. zajedničke misije. Treće, ali ne i najmanje bitno, društvena odgovornost. Uspešna preduzeća se brinu o svojim radnicima, njihovim porodicama, zaštiti životne sredine, o zdravlju potrošača, razvoju zdravih konkurentskih odnosa.

  U tom smislu, mi smatramo da smo uspešno preduzeće.

  Brinemo o čistoći naših reka, među prvim mlekarama smo počeli i završili izgradnju objekta za prečišćavanje otpadnih voda koji je u funkciji već tri godine. Brinemo o sportu, bili smo sponzor mnogih sportskih akcija, turnira, takmičenja. Brinemo o našim zaposlenima, svi imaju zaštitnu opremu, sredstva za bezbednost i zdravlje na radu, redovno se vrše ispitivanja opreme i uslova radne okoline. O našim najmlađim, bili smo sponzor mnogih školskih, predškolskih manifestacija.

  Ugradnjom solarnih panela pokazali smo da je pored vode bitan i vazduh omogućivši korišćenje čiste, obnovljive energije u proizvodnji.

  Prolazeći kroz Arilje i okolna sela često na igralištima možete videti koševe na kojima stoji natpis Mlekara Moravica. Na tim koševima uglavnom loptu ubacuju đaci, omladina pa i najmlađi koji tek počinju sa prvim sportskim koracima. Svake godine organizujemo dodelu paketića za decu naših zaposlenih i naših saradnika. Srca su nam puna kada vidimo osmeh na licu najmlađih.

  Zdrava mladost najveća je radost!

  Moravica

 • TRŽIŠTE I PARTNERI

  Moravica

  OBLASTI OTKUPA MLEKA

  Moravica Partneri

  ZASTUPLJENOST PROIZVODA U GRADOVIMA SRBIJE

  Moravica Partneri

  GRADOVI gde možete pronaći naše proizvode

  • Beograd
  • Novi Sad
  • Niš
  • Kragujevac
  • Priština
  • Subotica
  • Zrenjanin
  • Pančevo
  • Čačak
  • Kruševac
  • Kraljevo
  • Novi Pazar
  • Smederevo
  • Leskovac
  • Užice
  • Vranje
  • Valjevo
  • Šabac
  • Sombor
  • Požarevac
  • Pirot
  • Zaječar
  • Kikinda
  • Sremska Mitrovica
  • Jagodina
  • Vršac
  • Bor
  • Prokuplje
  • Loznica
  Moravica Partneri